noticies noticies

Pego segueix amb pas ferm amb el projecte de millora dels espais verds

Amb aquesta iniciativa, dirigida pel pegolí Àngel Sastre, ja s’han plantat més d’un centenar d’arbres en diferents punts del municipi

L’objectiu és plantar 208 exemplars de diferents classes, triades segons la zona on se situaran

El projecte d’ampliació i millora d’espais verds a Pego ja ha recorregut la meitat del camí. S’han plantat més d’un centenar d’arbres en diferents punts del municipi, més de la meitat dels quals estan previstos en aquesta iniciativa (208 exemplars) que compta amb la direcció del pegolí Àngel Sastre, especialista en plantació i cura d’arbres.

La iniciativa està emmarcada en la línia de treball per a millorar els espais verds que l’executiu es va imposar fa uns anys i que ha comptat des dels seus inicis amb la col·laboració de Sastre.

En aquesta primera fase ja s’han plantat al voltant de 70 exemplars en la zona del cementeri, en l’Avinguda Alcalde Fernando Alemany: 30 callistemon viminalis, 20 viburnum lucidum, un ejemplar de Punica granatum, otro de Ficus carica, dos de Ceratonia siliqua, 1 Delonix regia, dos Moringa Oleifera, una Schotia brachypetala, dos Chamaerops humilis, cinco Chorisia speciosa, dos Brachychiton rupestris, una Brahea armata, un Bismarckia nobilis, otro de Brachichiton acerifolius y una Harpephyllum caffrum. “Parlem d’un espai amb una gran varietat d’espècies pel que hem optat per aclarir on era necessari, reforçar amb espècies autòctones i apostar, en llocs puntuals, per espècies poc conegudes i que, si funcionen bé, en un futur pròxim ampliarem la seua plantació en altres zones”.

Un altre dels espais on s’ha apostat per la millora de les seues zones verdes és el polígon industrial. “S’han ampliat zones verdes plantant arbres amb potència de flor per a donar contrast amb els grans ficus existents, sempre verds però sense floració de color”. Apunta Sastre també que en la part aquest del polígon, just en la primera rotonda d’entrada al municipi s’ha plantat “una col·lecció perquè siga visible quan s’entra a Pego”. En total aquesta zona compta amb catorze nous espècimens: 5 Brachychiton acerifolius, 3 Erythrina caffra, 1 Erythrina lysistemon, 2 Brachychiton rupestris, 1 Ficus religiosa, 1 Tabebuia impetiginosa, 1 Chorisia speciosa.

Una altra de les apostes fortes del projecte de millora d’espais verds és la zona de la Penya del Gat. Allí s’han plantat huit Ceratonia síliqua, una Punica granatum, una Ficus carica, dues Cinnamomum camphora, una Moringa oleifera, una altra Brachichiton Rupestris i també una Eritrina Cafra. “Hem optat per emplenar espais buits que hi havia en la zona enjardinada i també hem apostat per crear futurs espais d’ombra en la zona dels bancs i jocs infantils”, destaca Sastre.

En la rotonda pròxima a la Cooperativa de Pego s’ha optat per plantar dues Phytolacca dioica, “un arbre popular a Pego que havia desaparegut dels espais verds”, remarca Sastre. Aquesta espècie, també denominada Ombú, es trobava en l’antic pati del col·legi Carolina Sala, però van desaparéixer quan es van realitzar les remodelacions del centre escolar. Es pot veure un exemplar en l’ermita de Sant Joan, anant cap a Ebo. A més s’ha plantat una Erythrina crista-galli, “és la més monumental, un arbre de floració roja espectacular, molt adaptat a Pego ja que ja existeixen alguns exemplars en el municipi amb més de 35 anys. Aquest arbre ocupa ja un lloc central en la nova zona enjardinada”, assenyala Sastre, qui remarca també que s’han plantat arbustos de diferents grandàries per a acompanyar als arbres.

El projecte de millora d’espais verds també tenia un apartat per a millorar la zona de la Plaça del Convent. Encara que la idea original, explica Sastre, era plantar quatre exemplars de lidón, es va comprovar que hi havia conduccions en el punt on s’anaven a plantar, per la qual cosa faltava espai. “Vam haver d’apostar per dos Delonix Règia i dues Tabebuies”, indica Sastre.

En la zona de la Trilladora s’han plantat també cinc exemplars de Firmiana Símplex, “de gran port, pegats a la zona del carrer, per a aconseguir recuperar la cobertura verda perduda dels arbres que es van haver de retirar per la construcció del carril bici. A més es pretén substituir els xops vells que existeixen en la Trilladora.

Sastre comenta també que s’han plantat dos Tabejuia Impetiginosa en la zona del Bar Caçadors, al carrer Ràfol d’Almúnia, i un altre exemplar al carrer Llavador “és un arbre originari de Sud Amèrica, caducifoli amb floració rosa espectacular”.

El projecte de millora d’espais verds encara té per completar algunes fases, per la qual cosa l’equip de treball liderat per Sastre plantarà en els pròxims mesos més arbres en diferents punts del municipi. Una vegada estiguen tots plantats, es realitzarà un exhaustiu seguiment de cadascun dels exemplars plantats per a observar la seua evolució i contrastar que s’ha assentat a la zona i el clima de manera correcta.

“Volem continuar millorant la quantitat i qualitat i creiem que és necessari augmentar les zones d’arbreda, la vegetació en un espai urbà és fonamental. Però volem que es faça bé, volem que siga un projecte segur, de futur. Per això hem comptat amb l’ajuda d’Àngel, un gran expert en la matèria”, matisa l’alcalde, Enrique Moll.

 

Publicat en: