noticies noticies

Pego millora les seues defenses contra el foc

L’Ajuntament escomet diferents actuacions perquè no torne a repetir-se l’incendi de la Vall d’Ebo del qual el diumenge es compleix un any

Diumenge que ve 13 d’agost farà un any de l’inici del tràgic incendi de la Vall d’Ebo que va arrasar més de 11.300 hectàrees, gran part d’elles al terme municipal de Pego, acabant amb moltíssima vegetació. Un incident devastador que va arribar a tindre 100 quilòmetres de perímetre de foc i que va obligar a més de 1.500 persones a deixar els seus habitatges durant uns dies per la proximitat de les flames.

Malgrat la brutalitat dels fets, el foc va traure el millor dels pegolinos i pegolinas, els qui van col·laborar, molts d’ells, en tot el que se’ls va demanar, per a ajudar a totes les persones afectades. Van obrir les portes de les seues cases, els negocis locals van oferir tot el que van poder, tan als afectats com a la gent que treballava en l’extinció del foc.

Van ser nits d’angoixa, però també de germanor entre veïns i veïnes, tant de Pego com de la resta de municipis afectats. Va ser també un punt d’inflexió per a marca noves pautes de treball per a evitar que un fet d’aquesta magnitud torne a succeir.

Una vegada extingit l’incendi, es van iniciar línies de treball per a millorar les defenses contra el foc. Algunes d’aquestes actuacions han sigut la revisió i actualització del Pla d’Emergències d’Incendis Forestals i el Pla Territorial d’Emergències. Tots dos treballs realitzats per una empresa especialitzada.

També es realitzarà la revisió dels hidrants del municipi. Aquest treball, també que farà una empresa especialitzada, i que comptarà amb una subvenció, consistirà en la localització de tots els hidrants del municipi, tant en el nucli urbà com en la zona rústica. Es revisaran tots per a confirmar el seu correcte funcionament i també es georeferenciaran, és a dir, s’introduiran a una base de dades per a facilitar la seua localització i posterior ús, si es tornara a repetir una tragèdia com la de l’any passat.

Una altra actuació serà el treball per a la confecció de tallafocs. També es comptarà amb una subvenció per a això, i l’ha farà una empresa especialitzada. Les primeres tasques s’han enfocat en una zona verda situada en el Carritxar. Estan previstes per a quan baixen les altes temperatures i finalitzen les alertes per possibles incendis.

I també s’han renovat acords de col·laboració amb entitats i associacions, com per exemple Pego Viu, a la qual se li han cedit cinc parcel·les municipals (situades en el Xical, Mitjanes, Pla de la Mata i Salomona) perquè puguen dur a terme projectes dirigits a evitar incendis forestals, en aquest cas de reforestació.

Agraïments

Des de l’Ajuntament es vol agrair a totes les persones, a títol individual com els càrrecs públics; entitats públiques i associacions, i empreses privades tot l’esforç d’aquells dies tan difícils per a tots i totes. I també a tota la gent que ha estat treballant durant aquest any per a evitar que torne a passar una tragèdia com aquella.

 

Publicat en: