noticies noticies

Pego celebrarà la Baixà del Riu, ajorna el Carnestoltes i suspén la Pinyata

L’Equip de govern decideix esperar un temps prudencial per a veure com evoluciona la pandèmia i decidir així si organitza el Festival d’Arts Escèniques

Presentació del primer certamen d’Arts escèniques, l’any 2020

Ja hi ha confirmació respecte als tres esdeveniments que engloben el Carnestoltes a Pego. L’Ajuntament ha decidit celebrar la Baixà del Riu, el pròxim 19 de febrer; ajornar la festa de Carnestoltes, fixat pel 26 de febrer; i suspendre la Pinyata, que se celebraria el 5 de març.

L’actual situació sanitària és la principal raó per la qual l’executiu, encapçalat per Enrique Moll, ha pres finalment aquesta decisió d’ajornament de l’acte centra d’aquestes festes, el Carnestoltes. “Sabem que és un dels esdeveniments més importants que tenim durant l’any, però és molt més important per a nosaltres la salut dels nostres veïns i veïnes. En les celebracions tradicionals de Carnestoltes, pre Covid, l’afluència de gent al carrer és immensa, per la qual cosa les aglomeracions eren impossibles d’evitar. En aquests moments és inviable celebrar aquest tipus de festa”.

Descartat el Carnestoltes a l’ús, l’executiu ha optat per repetir la fórmula del 2020, amb la celebració del Festival d’Arts Escèniques, on en diferents punts del municipi es transformaven en escenes ‘carnavalesques’ (cabaret, moviment flower power, el gran circ o el Versalles parisí). Però de moment no tindrà data de celebració, “hem decidit esperar que passe un temps prudencial, veure com evoluciona la pandèmia i si les dades negatives baixen i la situació és favorable, celebrarem el festival en una altra data”. De moment aquesta no s’ha fixat al calendari, “hem apostat per un format diferent i que va rebre molt bona acollida en la seua primera edició. Volem que siga un referent per la qual cosa hem d’estar molt segurs a l’hora de fer-se sense riscos per a la salut, tant dels veïns i veïnes com pel mateix festival”, hem d’estar molt segurs a l’hora de fer-ho”, matisa Moll. Aquest temps d’espera també servirà per a confeccionar un protocol adaptat a la situació sanitària del moment.

La prèvia al Carnestoltes si es durà a terme. La Baixà del Riu Bullent, l’original carrera de barques construïdes per a l’ocasió, compleix 37 anys i es mantindrà aquest any al calendari. “Les condicions amb les quals es celebra aquest esdeveniment són molt diferents del Carnestoltes, és a l’aire lliure, rodejats de naturalesa i la gent pot repartir-se per tot el llit del riu, no hi ha tantes aglomeracions. Encara que cal recordar que s’ha de ser responsables”, remarca Enrique Moll.

Com cada any, tots els participants hauran de registrar-se per a poder competir al concurs a millor embarcació, a més, en esta edició hi haurà nous premis. Aquesta ha d’estar construïda amb materials reciclables i a la finalització de la carrera pel Bullent s’han de retirar íntegrament de l’aigua.

L’Enterro de la Sardina, la coneguda Pinyata a Pego, queda anul·lada definitivament. La idiosincràsia d’aquesta festa, recórrer els carrers al ritme de la música i baix un festival pirotècnic, fa impossible la seua celebració, “hi ha moltes aglomeracions durant el recorregut i el risc de contagi és molt alt, per tot això hem decidit cancel·lar”, apunta l’alcalde.

El primer edil lamenta no poder gaudir amb normalitat d’aquestes festes, “encara que esperem que tot vaja millorant i aquesta edició, la del 2022, siga l’última en la qual hàgem de prendre aquest tipus de decisions”.

 

Publicat en: