noticies noticies

L’Ajuntament de Pego participa en l’Assemblea General Ordinària del Fons Valencià per la Solidaritat

L’associació que uneix les forces dels municipis valencians per a realitzar polítiques de Cooperació Internacional al Desenvolupament i d’Educació per al Desenvolupament ha realitzat la seua Assemblea Ordinària de 2020 al Centre Cultural de Xàtiva Per unanimitat s’han aprovat la memòria i balanç econòmic de 2019 i el programa d’activitats i pressupostos de 2020 Xàtiva, 9 de juliol de 2020.- El Fons Valencià per la Solidaritat va celebrar ahir, 8 de juliol, al Centre Cultural de Xàtiva-CCX, i complint amb totes les mesures de seguretat indicades i recomanades per les autoritats sanitàries, la seua Assemblea General Ordinària de socis, i on va participar l’Ajuntament de Pego, representat per la regidora de Serveis Socials, Merxe Bolta.

Aquesta és una cita clau per al desenvolupament funcional de l’entitat, i aquest any també per a reafirmar el compromís dels Ajuntaments i Mancomunitats valencianes membres del Fons amb la cooperació internacional i l’educació internacional al desenvolupament, tant com a una voluntat de solidaritat com per al compliment de les finalitats que totes les administracions públiques han de realitzar al voltant dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

En referència a l’acte, la benvinguda va estar a càrrec de l’Alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, i de la Directora General de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana i Tinent d’Alcalde de Xàtiva, Xelo Angulo. L’Assemblea va estar presidida i moderada pel President del Fons Valencià per la Solidaritat i Regidor de Vila-real, Álvaro Escorihuela i va comptar amb la participació de Verónica Ferri, Vicepresidenta del Fons i Regidora de Canals; Ramón Vidal, Secretari i Alcalde de l’Olleria; i Vicente Mahiques, Tresorer i Alcalde de Barxeta.

Així mateix van assistir un total de 33 Ajuntaments i 4 Mancomunitats socis del Fons que donaren suport per unanimitat tots els punts de l’ordre del dia, donant així un fort recolzament a la gestió feta durant els darrers 12 mesos, realitzada per dues Juntes Executives pel canvi de mandat que es va portar a terme l’octubre de 2019, i a l’activitat de 2020. Pel que fa als temes tractats, es van ratificar les noves altes de 2019 com a socis del Fons dels municipis de Moncada, Sumacàrcer, Benassal, Sant Mateu i L’Alfàs del Pi, ascendint els membres de l’organització durant l’exercici a 116 municipis i 9 mancomunitats.

És per tant que, el Fons Valencià ha incrementat en socis i consolida la seua tendència de creixement a les 3 províncies de la Comunitat Valenciana. En matèria de projectes executats en 2019, han tingut un fort impacte les àrees de Cooperació Internacional al Desenvolupament i d’Educació per al Desenvolupament. Pel que fa als projectes de Cooperació Internacional al Desenvolupament, s’han executat un total de 8 als països del Sud (L’Equador, Bolívia i El Salvador), junt amb la col•laboració de diferents contraparts i administracions. Mitjançant aquests projectes s’ha treballat en matèria de municipalisme, enfortiment institucional, gènere, joventut i cooperació tècnica descentralitzada, beneficiant de manera directa a un total de més d’11.000 persones. També s’ha desenvolupat al Sàhara una intervenció d’acció humanitària realitzant diferents activitats sanitàries que van beneficiar al voltant de 800 persones. Per altra banda, a la Comunitat Valenciana s’han desenvolupat un total de 4 projectes d’Educació per al Desenvolupament sensibilitzant, amb la realització de 148 activitats sobre la importància dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i de la solidaritat, al voltant de 4.000 valencians i valencianes de fins a 39 municipis diferents.

En l’àrea econòmica, 2019 ha suposat un augment del 3,36% del total dels ingressos aportats per Ajuntaments i Mancomunitats valencianes sòcies respecte al de l’exercici de 2018, incrementant-se la inversió en projectes de Cooperació Internacional al Desenvolupament en un 10,66%. També es destaquen el compromís de les entitats locals sòcies amb el Fons, ja que el 90,97% han fet efectiu o meritat la seua aportació dins de l’exercici 2019, i de les diferents institucions valencianes, les quals han augmentat en un 111% les subvencions destinades a projectes del Fons. Així mateix, el Fons Valencià va tancar l’exercici amb estabilitat financera com a conseqüència d’una gestió econòmica basada en les necesitats, la realitat, la transparència i la prudència. Respecte als projectes aprovats per a 2020, el disseny d’aquests ha estat marcat per la situació pandèmica global provocada per la COVID-19 i en les seues conseqüències en matèria d’acció i prevenció.

El Fons Valencià durant 2020 durà a terme un total d’11 projectes, dels quals 7 són de Cooperació Internacional al Desenvolupament i amb els quals es pretén consolidar i adaptar projectes als països del Sud, tenint en compte la situació sanitària, i desenvolupar-ne de nous d’emergència als mateixos països en matèria de salut per fer front d’una manera cooperativa i solidària a la COVID-19, amb la ferma voluntat de no deixar a la sort als municipis i contraparts de L’Equador, Bolívia i El Salvador amb els que el Fons ha col·laborat en exercicis anteriors per al desenvolupament social i econòmic.

Per altra banda, l’àrea d’Educació per al Desenvolupament del Fons realitzarà un total de 4 projectes de sensibilització a la Comunitat Valenciana, amb la col·laboració dels Ajuntaments i Mancomunitats per a garantir en la seua totalitat les indicacions i recomanacions de les autoritats sanitàries i en la que destaca la implantació del nou projecte “València per la Pau” amb el que es promourà l’ODS 16. Pau, Justícia i Institucions Sòlides als municipis de la província de València, i la continuïtat del projecte “In/Sostenible”, que es durà a terme a localitats de la província de Castelló. També cal destacar la realització durant març de 2020 del projecte “Ser dona al Sud” que va recórrer fins a 19 municipis de la Comunitat Valenciana. Durant la celebració de l’Assemblea General Ordinària del Fons, les persones assistents representants dels Ajuntaments i Mancomunitats que formen part de l’entitat, van expressar la voluntat i importància de consolidar el treball municipalista del Fons Valencià, coincidint en unanimitat en les diferents intervencions formals i informals en què la solidaritat i la cooperació, en el context global en el qual es troben tots els països del món, van a ser una eina fonamental per al control i la mitigació del coronavirus. A més a més, es va coincidir en el fet de què s’ha de continuar, i inclús enfortir, amb les polítiques de cooperació per apoderar el desenvolupament social i econòmic de les zones i així augmentar l’autonomia i qualitat de vida de les persones dels països del Sud i incrementar el marc d’accés a la informació, prevenció i assistència sanitària en un context on la salut pública és transversal a tots els països del món.

En aquesta línia, Álvaro Escorihuela, President del Fons vas expressar que “ens trobem en un moment on la cooperació i la solidaritat entre els països i les persones va a contribuir al benestar de tots i totes, tant dels països cooperants com dels beneficiats”. També va afirmar que “des dels Ajuntaments i Mancomunitats valencianes hem de fer un ferm esforç per a consolidar, i inclús augmentar, els recursos destinats a col·laborar en el desenvolupament social i econòmic dels països del Sud, per qüestió humanitària i per seguretat sanitària del nostre entorn”. Per la seua banda, Xelo Angulo, Directora General de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana va destacar “el caràcter humà i solidari del poble valencià” incidint en què “la Comunitat Valenciana “sempre ha sigut solidària i que, davant d’una situació sense precedents com en la que ens trobem, ho va a continuar sent, si cap, amb més força”.

També, Merxe Bolta, regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Pego, va ressaltar “la importància de sumar forces des del municipalisme per contribuir al desenvolupament d’altres països, ja que és una obligació de justícia socioeconòmica i emmarcada dintre dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”

 

Publicat en: