noticies noticies

Científiques pegolines mostren als jóvens que la ciència està al seu abast

Els alumnes de sisé curs del CEIP Ambra han participat, els passats 23 i 25 de novembre, en el primer taller de Dones Científiques promogut per la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Pego. L’objectiu era apropar la ciència als jóvens i trencar els tradicionals estererotips de gènere vinculats amb les professions aglutinades sota les sigles STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques).

En les sessions divulgatives han participat tres dones pegolines que han alentat el relleu generacional destacant el gran futur professional que envolta la ciència i que han revisat la falsa creença de que hi ha igualtat en aquests àmbits professionals. Elena Aller, bióloga, que actualment treballa a l’Unitat de Genètica de l’Hospital Universitari la Fe de València. Almudena García, enginyera técnica agrícola, a hores d’ara vinculada al multinacional Forest People’s Programme. I la jove María Ortí que amb sols 23 anys ja ha rebut reconeixements al seu treball com el Premi Càtedra Palmeral d’Elx. Elles tres han volgut col.laborar en esta inciativa per visibilitzar a les dones científiques i tecnòlogues històriques i actuals posant en valor el seu treball i construint nous referents.

{

El taller arrancà proposant-los als xiquets i xiquetes una activitat espontània per mostrar en un dibuix les professions que els criden l’atenció o que voldrien escollir en un futur i així s’ha ratificat la hipòtesi de que la ciència no forma part del seu ideari. En conseqüència, este és el resultat de que a hores d’ara menys dones trien una professió tecnològica i siguen poques les que desenvolupen la seua professió en el món científic/tècnic. Un fenòmen que no es produeix per falta d’atracció, capacitació o vocacions, per contra, són factors socials, culturals i educatius els que empoderen, reconeixen i incentiven menys a les dones que als homes. 

Des de l’Infojove Pego s’ha apostat per la capacitat dels nostres joves per canviar aquesta realitat i per este motiu s’ha programat una acció formativa que ha pretés apropar la ciència a la realitat quotidiana dels joves i reflexionar amb ells al voltant de la falsa creença de que este és un àmbit acadèmic on actualment hi ha igualtat. Però les estadístiques que han centrat la reflexión estos dies al col.legi Ambra de Pego evidencien el contrari. A hores d’ara, sols 1 de cada 4 matriculats en carreres científiques  españoles són dones i la seva principal branca d’accés a aquesta àrea és la biosanitària. També de forma reductual, una xicoteta franja d’estudiants de sisé participant en esta iniciativa s’han decantat per estudiar en un futur matemàtiques, informática, robòtica o biologia marina, l’opció més propera a la ciència que curiosament ha triat una xiqueta.

Al llarg d’aquest taller, el jovent ha conegut a científiques del passat com Hipatia, Marie Curie o Rosalind Franklin mitjançant un curtmetratge teatral i un còmic elaborats a la Universitat de Sevilla. Però també han pogut mirar al present de la ciència amb l’experiència propera de tres veïnes de brillant carrera.

 

Publicat en: