noticies noticies

L’Ajuntament de Pego participa en l’Assemblea General Ordinària del Fons Valencià per la Solidaritat

L’associació que uneix les forces dels municipis valencians per a realitzar polítiques de Cooperació Internacional al Desenvolupament i d’Educació per al Desenvolupament ha realitzat la seua Assemblea Ordinària de 2021 al Centre Cultural de Xàtiva.

Per unanimitat s’han aprovat la memòria i balanç econòmic de 2020 i el programa d’activitats i pressupostos de 2021

El Fons Valencià per la Solidaritat va celebrar el 21 de juny, al Centre Cultural de Xàtiva-CCX, i complint amb totes les mesures de seguretat indicades i recomanades per les autoritats sanitàries, la seua Assemblea General Ordinària de socis, i on va participar l’Ajuntament de Pego, el qual és soci del Fons, representat per la regidora de l’àrea, Merxe Bolta. Aquesta és una cita clau per al desenvolupament funcional de l’entitat, i aquest any també per a continuar reafirmant el compromís dels ajuntaments i mancomunitats valencianes membres del Fons amb la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament, tant com a una voluntat de solidaritat com per al compliment de les finalitats que totes les administracions públiques han de realitzar al voltant dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

En referència a l’acte, la benvinguda va estar a càrrec de la Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, Rosa Pérez; de la Directora General de Cooperació Internacional al Desenvolupament i Tinent d’Alcaldessa de Xàtiva, Xelo Angulo; i de l’Alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà. L’Assemblea va estar presidida i moderada pel President del Fons Valencià per la Solidaritat i Regidor de Vila-real, Álvaro Escorihuela i va comptar amb la participació de Verónica Ferri, Vicepresidenta del Fons i Regidora de Canals; Ramón Vidal, Secretari del Fons i Alcalde de l’Olleria; i Vicente Mahíques, Tresorer del Fons i Alcalde de Barxeta; Rosa Martínez, Vocal de la Junta Executiva del Fons i Tinent d’Alcaldessa de l’Alcúdia; Mariola Galiana, Vocal de la Junta Executiva del Fons i Regidora d’Elx; Ferran Lloret, Vocal de la Junta Executiva del Fons i Tinent d’Alcalde de Pedreguer; Rafa Mateu, Vocal de la Junta Executiva del Fons i Alcalde d’Estivella; Vicent Marrades, Vocal de la Junta Executiva del Fons i Alcalde de Corbera; i Raquel Caballero, Vocal de la Junta Executiva del Fons i Regidora de Xàtiva. Així mateix van assistir un total de 45 ajuntaments (Albaida, Alcàntera del Xúquer, l’Alcúdia, l’Alcúdia de Crespins, Antella, Barxeta Benissa, Bocairent, Burjassot, Canals, Castelló de la Plana, Castelló de Rugat, Cerdà, Corbera, Elx, Énguera, Estivella, la Font de la Figuera, Fontanars dels Alforins, Gandia, el Genovés, la Llosa de Ranes, Llutxent, Massamagrell, Mislata, Muro d’Alcoi, Novetlè, l’Olleria, Ontinyent, Pedreguer, Pego, la Pobla de Vallbona, els Poblets, Polinyà del Xúquer, Potries, Quart de Poblet, Quatretonda, Sagunt, Sumacàrcer, Vallada, Vila-real, Xàtiva, Xeresa i Xixona) i 4 mancomunitats (la Costera – la Canal, la Ribera Alta, la Safor, la Vall d’Albaida i les Valls) socis del Fons que donaren suport per unanimitat tots els punts de l’ordre del dia, donant així un fort recolzament a la gestió feta durant els darrers 12 mesos.

Pel que fa als temes tractats, es van ratificar les noves altes de 2020 com a socis del Fons dels municipis de Benifairó de les Valls, la Pobla de Vallbona, Bellús, Albalat dels Tarongers, Torres Torres, Ràfol de Salem, Cerdà i Gilet, ascendint els membres de l’organització en l’actualitat a 118 municipis i 9 mancomunitats. És per tant que, el Fons Valencià ha incrementat en socis i consolida la seua tendència de creixement a les 3 províncies de la Comunitat Valenciana i a les comarques valencianes. També es va ratificar la incorporació de Nules a la Junta Executiva del Fons, incorporant-se a l’òrgan l’Alcalde del municipi castellonenc, David García.

En matèria de projectes executats en 2020, han tingut un fort impacte les àrees de cooperació internacional al desenvolupament i d’educació per al desenvolupament. Pel que fa als projectes de cooperació internacional al desenvolupament i cooperació tècnica, s’han executat un total de 5 als països del Sud (L’Equador, Bolívia i El Salvador), junt amb la col·laboració de diferents contraparts i administracions. Mitjançant aquests projectes s’ha treballat en matèria de capacitació tècnica, municipalisme, enfortiment democràtic i institucional, participació ciutadana, gènere i joventut, beneficiant de manera directa a un total de 1.166 persones, i de manera indirecta a més de 30.000. A més, s’han desenvolupat 2 projectes d’acció humanitària a l’Equador i Bolívia amb els objectius de col·laborar a la prevenció i mitigació de la COVID-19 i d’adaptar serveis socials a la situació pandèmica. Per altra banda, a la Comunitat Valenciana s’han desenvolupat un total de 4 projectes d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global sensibilitzant, amb la realització de 116 activitats, sobre la importància dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, d’un desenvolupament humà, just, equitatiu i sostenible i de la solidaritat, al voltant de 3.000 valencians i valencianes de fins a 27 municipis diferents.

En l’àrea econòmica, 2020 ha suposat un augment del 5,18% del total dels ingressos (450.387 € en 2020 front els 428.220,72 de 2019), destacant el compromís de les entitats locals sòcies amb el Fons, ja que el 94,40% han fet efectiu o meritat la seua aportació dins de l’exercici, i de les diferents institucions valencianes, les quals han augmentat en un 11,11% les subvencions destinades a projectes del Fons (200.000 € en 2020 front els 180.000 de 2019). Així mateix, el Fons Valencià va tancar l’exercici amb estabilitat financera com a conseqüència d’una gestió econòmica basada en les necessitats, la realitat, la transparència i la prudència.

Respecte als projectes aprovats per a 2021, el disseny d’aquests ha estat marcat per la situació pandèmica global provocada per la COVID-19 i en les seues conseqüències en matèria d’acció i prevenció. El Fons Valencià durant 2021 durà a terme un total d’11 projectes, dels quals 7 són de cooperació internacional al desenvolupament i amb els quals es pretén iniciar, consolidar i adaptar projectes als països del Sud (Equador i Bolívia) en matèria de capacitació tècnica, enfortiment institucional, desenvolupament socioeconòmic, participació ciutadana, gènere, joventut i accessibilitat, tenint en compte la situació sanitària, i desenvolupar-ne de nous d’emergència als mateixos països en matèria de salut per fer front d’una manera cooperativa i solidària a la COVID-19, amb la ferma voluntat de no deixar a la sort als municipis i contraparts de l’Equador i Bolívia amb els que el Fons col·labora per al desenvolupament social i econòmic. Per altra banda, l’àrea d’Educació per al Desenvolupament del Fons realitzarà un total de 4 projectes de sensibilització a la Comunitat Valenciana, amb la col·laboració dels ajuntaments i mancomunitats per a garantir en la seua totalitat les indicacions i recomanacions de les autoritats sanitàries, i en la que destaca la implantació del nou projecte “Un Fons de Valors” el qual, amb el cofinançament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, té com a objectiu consolidar i augmentar el compromís del municipalisme valencià amb la cooperació al desenvolupament municipalista i descentralitzada, i la continuïtat dels projectes “València per la Pau” i “In/Sostenible”, els quals es duran a terme amb el cofinançament de la Diputació de València i la Diputació de Castelló, respectivament.

Durant la celebració de l’Assemblea General Ordinària del Fons, les persones assistents representants dels ajuntaments i mancomunitats que formen part de l’entitat, van expressar la voluntat i importància de consolidar el treball de cooperació municipalista i descentralitzada del Fons Valencià, coincidint en unanimitat en les diferents intervencions formals i informals en què la solidaritat i la cooperació, en el context global en el qual es troben tots els països del món, van a ser una eina fonamental per al control i la mitigació del coronavirus. A més a més, es va coincidir en el fet de què s’ha de continuar, i inclús enfortir, amb les polítiques de cooperació per apoderar el desenvolupament social i econòmic de les zones i així augmentar l’autonomia i qualitat de vida de les persones dels països del Sud i incrementar el marc d’accés a la informació, prevenció i assistència sanitària en un context on la salut pública és transversal a tots els països del món.

En aquesta línia, Álvaro Escorihuela, President del Fons va expressar que “ens trobem en un moment on la cooperació i la solidaritat entre els països i les persones va a contribuir al benestar de tots i totes, tant dels països cooperants com dels beneficiats”. També va afirmar que “des dels ajuntaments i mancomunitats valencianes hem de fer un ferm esforç per a consolidar, i inclús augmentar, els recursos destinats a col·laborar en el desenvolupament social i econòmic dels països del Sud, per qüestió humanitària i per seguretat sanitària del nostre entorn”. Per la seua banda, Rosa Pérez, Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica va destacar “el caràcter humà i solidari del poble valencià” incidint en què “la Comunitat Valenciana sempre ha sigut solidària i que, davant d’una situació sense precedents com en la que ens trobem, ho va a continuar sent, si cap, amb més força”. A més, Pérez va ficar en valor la col·laboració entre el Fons i la Generalitat “com a eina fonamental per a establir relacions de cooperació directes entre municipis del Sud i del Nord, sent aquest un exercici de gran permeabilitat en la transmissió de coneixements i experiències entre les parts”.

Merxe Bolta també va ressaltar “la importància de sumar forces des del municipalisme per contribuir al desenvolupament d’altres països, ja que és una obligació de justícia socioeconòmica i emmarcada dintre dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació municipalista valenciana de cooperació internacional al desenvolupament

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 127 entitats locals valencianes sòcies (118 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

 

Publicat en: