noticies noticies

Pego ret homenatge a les dones científiques

El departament de Joventut organitza una sèrie d’activitats per a reivindicar l’important paper de la dona al món de la ciència

L’Ajuntament de Pego ha organitzat una sèrie d’actes per a reivindicar el paper de la dona a l’àmbit científic, coincidint, el divendres 11 de febrer amb el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta a la Ciència. Es tracta d’una iniciativa que va nàixer el passat any de la mà del departament de Joventut amb l’objectiu de fer visible el treball de la dona científica, atraure i retenir el talent femení cap a la investigació, frenar el descens d’enginyeres i tecnòlogues, així com integrar la perspectiva de gènere I+D+I.

Per a aconseguir-ho s’ha fet servir l’ajuda de dues científiques pegolines, la biòloga Elena Aller i la biotecnòloga María Ortí. Ambdues col·laboren amb el departament de Joventut al ‘Taller Joves científiques’. Una iniciativa pionera que consisteix en una sèrie de visites als centres educatius del municipi, que es realitzen de forma itinerant cada any. “Volem presentar a les dones científiques de la història, però també del present immediat. Creguem que és fonamental tindre models propers i veure la ciència de forma accessible”, explica Maido Moreno, tècnica de Joventut.

Elena Aller i María Ortí durant la xerrada amb els alumnes.

En estos encontres Aller i Ortí ofereixen el seu punt de vista sobre el món científic i parlen sobre els seus treballs. Aquest any s’ha realitzat una sessió amb els alumnes de sext del col·legi Rosalia Bondia, que va tindre lloc el dimarts 9 de febrer. A més amb detall els seus treballs, Aller i Ortí realitzaren amb els estudiants una sèrie d’experiments, cultius amb bacteris de les mans i tinta invisible amb cítrics.

La segona pota d’aquest projecte és la participació, el divendres, d’un representant de la regidoria de Joventut (la tècnica del departament, Maido Moreno) en el col·loqui titulat ‘La situació actual de les dones a l’àmbit de la Ciència i de la Investigació’, en commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta a la Ciència, organitzat per la Delegació de Govern a la Comunitat Valenciana i on també participaran, entre d’altres, la delegada de Govern a la Comunitat, Gloria Albal, la directora del CIPF Deborah Burks i les investigadores de Fisabio Ana Myriam Seva Llor i Maribel Acién Sánchez.

Per últim, està prevista una visita dels alumnes del col·legi Sant Antoni al Museu de les Arts i les Ciències, el dilluns 14 de febrer. Una proposta amb la qual es busca “despertar vocacions i també familiaritzar-se amb què és la ciència, vivint-la en primera persona, amb la participació, a més, en un taller i una obra de teatre. Propostes per a vendre la ciència de forma més atractiva”, explica Moreno.

Pel regidor de Joventut, Raül Tamarit, aquesta iniciativa “és imprescindible per a aconseguir reivindicar el paper de la dona a la ciència i facilitar el camí a les joves que somien en ser científiques. Cal seguir treballant per a trencar barreres que, desgraciadament, encara existeixen”.

Referents a Pego

Elena Aller i María Ortí són les protagonistes i les cares visibles d’aquesta iniciativa. Les referents actuals per a les científiques del futur. Aller és llicenciada en Biologia i actualment treballa a la Unitat de Genètica de l’Hospital Universitari la Fe. Doctora Cum Laude en Biologia molecular i genètica, va rebre l’any 2011 el premi a la Millor Investigadora Jove en Genètica Humana.

Per la seua part, la també pegolina María Ortí és graduada en Biotecnologia amb un màster en secundària. Ortí va guanyar el Premi Càtedra Palmerar d’Elx del concurs Innobiotec.

 

Publicat en: