noticies noticies

Pego acull a una vintena de refugiats pel conflicte bèl·lic d’Ucraïna

El consistori ha coordinat amb entitats privades, associacions, veïns i veïnes un banc de vivendes d’acollida per a les persones que arribe a la localitat

El municipi de Pego ha decidit, des del primer moment, fer un pas al capdavant respecte al conflicte bèl·lic d’Ucraïna prestant ajuda als afectats a través de diferents vies de col·laboració. Una d’elles és convertir-se en poble refugi, ja que en els últims dies han arribat al municipi una vintena de persones de nacionalitat ucraïnesa que han fugit de la zona de guerra.

El consistori s’ha posat al davant d’aquest procés. Amb l’inici del conflicte, de forma anticipada, es va contactar amb els veïns i veïnes de nacionalitat ucraïnesa que viuen a Pego per tal de conéixer la situació dels seus familiars i amics afectats per la guerra. Tots ells explicaren que estaven esperant l’arribada dels seus afins; un procés escalonat perquè hi ha complicacions que han de sortejar abans de realitzar el viatge que els porte a Pego.

A més de la primera presa de contacte amb els veïns i veïnes d’origen ucraïnés, des de l’Ajuntament s’ha realitzat un recompte dels espais amb els quals compta el municipi de Pego per tal d’allotjar als refugiats. S’ha parlat amb Càrites, així com en altres associacions del municipi, també amb els franciscans de la parròquia de la Sagrada Família, qui han confirmat que tenen habitacions per poder allotjar a diverses persones. Inclòs s’ha contactat amb entitats privades per tal de buscar altres vivendes de les quals poder disposar per la possible arribada de més refugiats. Cal remarcar que l’Ajuntament compta amb dos pisos d’acollida en la localitat que també han estat habilitats per a aquesta causa.

De moment han arribat a Pego una vintena de refugiats, dels quals la meitat són menors d’edat. Seguint amb el protocol establert i recomanat per les autoritats, la primera presa de contacte és amb els Serveis Socials i la Policia Local. Aquests dos departaments s’encarreguen de recopilar i certificar les dades personals de cada una de les persones. També s’ha realitzat un examen mèdic en el centre de salut i després del pertinent informe, s’ha facilitat una targeta sanitària (SIP), perquè puguen tindre accés als servicis sanitaris, en cas de necessitar-los.

Una vegada realitzats aquests tràmits, se’ls ha facilitat l’accés a una vivenda. De moment, la vintena de refugiats estan allotjats a casa de familiars i amics. Encara que els pisos d’acollida ja estan preparats per si arriba més gent.

Ajuda humanitària

A més de facilitar als refugiats un lloc on viure mentre dura la guerra, també se segueix enviant ajuda humanitària fins a Ucraïna i els països veïns. De fet, la setmana passada es va enviar el primer carregament d’aliments i medicines que va aconseguir reunir l’Ajuntament gràcies a la solidaritat dels veïns i les veïnes de Pego. Ja s’està treballant en altres enviaments. Cal remarcar que altres associacions de la localitat també han posat en marxa campanyes de recollida.

L’Ajuntament també manté un contacte directe amb les autoritats de la localitat de Wieliszew, municipi de Polònia, situat prop de la frontera amb Ucraïna; amb el qual es manté una estreta relació després de compartir diverses jornades de programes europeus de Medi Ambient i Esports. El municipi polonés està rebent una mitja de 20.000 refugiats al dia.

La solidaritat no té límits quan es parla de Pego, així ho estan demostrant els dos bombers, veïns de la localitat, que estan participant, juntament amb altres companys en el comboi humanitari que ha organitzat el Consorci Provincial de Bombers d’Alacant. Es tracta d’una primera presa de contacte que ha viatjat fins a Medyka, un altre municipi de Polònia situat a la frontera d’Ucraïna, amb l’objectiu de portar aliments i, especialment, medicaments pels més necessitats. A més, la comitiva ha contactat prèviament amb refugiats pel conflicte per tal de recollir-los i traslladar-los fins a diferents municipis de la província d’Alacant.

Per a aquest primer viatge, el consistori pegolí ha donat 500 euros al comboi per a ajudar amb el seu viatge. De fet, ha estat l’únic municipi de la província d’Alacant que ha donat diners en metàl·lic (a més de menjar i medicaments com han fet altres) per finançar aquesta proposta solidària.

La intenció del cos de bombers és la de realitzar diferents viatges fins a Medyka per a seguir portant material humanitari i també per a recollir als refugiats que tenen a la província d’Alacant familiars o amics. L’Ajuntament de Pego seguirà ajudant-los en tots els viatges que realitzen.

Des de l’equip de govern es vol agrair la col·laboració que està rebent per part de veïns i veïnes, així com a entitats, associacions i empreses del municipi, que s’han oferit per participar en tota mena d’activitats humanitàries. És la mostra del fet que Pego és un poble solidari.

 

Publicat en: