noticies noticies

Estell, l’àguila pescadora que viu a la Marjal de Pego, compleix el seu primer any

El paratge natural acull dues jornades amb diferents activitats per a les famílies per a commemorar l’efemèride

El projecte de reinserció de l’au rapaç es desenvolupa conjuntament entre el Servei de Vida Silvestre de la conselleria de Medi Ambient, la Fundació Migres, tots dos consistoris i la Fundació Iberdrola

Estell vola pel parc natural Marjal de Pego-Oliva.

Estell, l’àguila pescadora i el més notable inquilí de la Marjal Pego-Oliva, compleix el seu primer aniversari el pròxim 16 d’abril. Una efemèride que el municipi de Pego, junt amb Oliva, celebrarà amb emoció i un programa replet d’actes en el paratge natural durant el cap de setmana del 16 i 17 d’abril.

Es tracta de dues jornades familiars, de 17 a 20 hores, organitzades per la Fundació Migres i que compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Pego i Oliva, així com de la Generalitat Valenciana. Tant per al dissabte 16 com per al diumenge 17 s’han programat una sèrie de tallers amb els quals conéixer millor a l’ocell que regna sobre la marjal, així com l’entorn natural que l’envolta. També se celebrarà, en tots dos dies, una Gimcana de Pasqua. La festa culminarà amb un berenar (la que se celebra en qualsevol aniversari de xiquets i xiquetes, amb pastís inclòs).

“A més de celebrar l’inici, ara fa un any d’una aventura tan especial com és la recuperació d’una espècie, desapareguda durant tants anys de les nostres terres, es tracta de donar continuïtat a aquesta primera peça d’un projecte importantíssim i emocionant que ens ajuda a conéixer millor la fauna i flora del nostre entorn natural”, explica la responsable de Medi Ambient, Laura Castellà. La regidora recalca la “importància que xicotets i majors coneguen el projecte perquè prenguen consciència en la cura de la naturalesa”.

Les places per a participar en aquest especial aniversari són limitades, encara que la cita és important, no convé avassallar a Estell, requereixen inscripció prèvia.

Supervivent

“Estell sembla que té més vides que un gat”, així defineix Itziar Colodro, membre de la Fundació Migres, l’odissea en la qual s’ha convertit el primer any de l’au rapaç. No ha sigut fàcil, de fet les estadístiques juguen en contra seua, perquè tan sols el 12% de pollets sobreviu al primer any, “ha sigut un miracle, perquè a Estell li donàvem un percentatge de supervivència de tan sols un 6%”, explica Colodro.

El principal enemic d’aquesta au rapaç ha sigut l’entramat elèctric que campa a plaer per tot el món. “En la Marjal hem aconseguit retirar les torres d’alta tensió, però quan Estell realitza llargs vols, s’enfronta a moltíssimes complicacions. De fet va tindre un greu contratemps que li va danyar seriosament una de les seues potes”, comenta la responsable de la Fundació Migres.

Estell dona ales al projecte de reinserció de l’àguila pescadora en el paratge natural en el qual treballen de la mà el Servei de Vida Silvestre de la conselleria de Medi Ambient, la Fundació Migres, els consistoris de Pego i Oliva i la Fundació Iberdrola. “Complir aquest primer any és, sens dubte un punt d’inflexió, Estell ha aprés molt i ara comença, comencem una nova fase”.

Programa especial

L’aniversari d’Estell també se celebrarà a través de les ones. L’emissora local Ràdio Pego es traslladarà al parc natural el dia 27 d’abril, per a emetre, a partir de les 11 del matí, un programa especial en el qual participaran tots els actors del projecte de reintroducció de l’àguila pescadora en la Marjal. “Volem donar-li la importància que té i esperem que el missatge, el que cal apostar pel suport a la naturalesa, arribe a tots els racons i res millor que fer-ho a través de la ràdio”, apunta l’edil de Comunicació, Ricardo Sendra.

 

Publicat en: