noticies noticies

Pego crea sinergies amb els joves i posa la primera pedra per a la projecció del futur Consell Jove

El consistori celebra el II Fòrum en el qual participen veïns i veïnes d’entre 19 i 30 anys i el en què totes dues parts es comprometen a augmentar la participació en la presa de decisions polítiques en matèria de transport, habitatge o festes i altres temes pel jovent

El grup de joves que va participar en el segon Fòrum.

El municipi de Pego va acollir, divendres passat 6 de maig, el segon Fòrum de consulta juvenil com a activitat lúdica i formativa en matèria de participació ciutadana. Es tracta d’una experiència consultiva pionera en el municipi que ve a complementar altres vies d’implicació juvenil, que van començar l’any passat, com són les jornades sobre una Europa Rural Sostenible, ‘Diversos’, celebrades a Pego el mes de novembre passat en forma de diàlegs estructurals que travessen els àmbits mig ambiental, econòmic i juvenil; i que han tingut continuïtat amb la celebració del primer Fòrum en el qual van participar entre els 11 i 18 anys.

En aquesta segona sessió, organitzada pel departament de Joventut i en la qual van participar joves amb edats d’entre 19 i 30 anys, es va posar la primera pedra per a la futura creació del Consell Jove. De fet totes dues parts (consistori, representat per l’alcalde Enrique Moll i el regidor de Joventut, Raül Tamarit) i els participants del fòrum van acordar augmentar la implicació d’aquests últims en la vida política de Pego. “Hi ha un grup de joves organitzat però encara no institucionalitzat que vol estar més present en les decisions en matèria de transport, habitatge, festes i esports alternatius”, apunta la tècnica del departament de Joventut, Maido Moreno.

Els joves participants van prendre el testimoni del departament de Joventut, així com de l’alcalde i el regidor responsable de l’àrea perquè prenguen la iniciativa a l’hora de sol·licitar espais així com per a gestionar-los. “Hi ha un compromís de participació bilateral perquè s’impliquen en totes les accions participatives. L’objectiu final és que aquestes primeres associacions, juntament amb les anomenades a la participació, entre altres activitats com els fòrums, servisquen com a camí a la creació d’un Consell Jove a Pego”, remarca la tècnica de Joventut.

Oci i transport

En aquest segon fòrum l’oci i el transport van ser dos punts que van tornar a posar-se sobre la taula, tal com va passar en el primer. “Entenen que la *idiosincracia de Pego, geogràficament dificulta el seu desenvolupament personal, en matèria d’oci i professional. En aquest sentit ja s’està posant en marxa una associació per a donar servei de transport intercomarcal per als joves”, explica Moreno.

En la trobada celebrada el passat 25 de març per a joves d’entre 11 i 18 anys van sorgir ja proposades com la reactivació de l’oci mitjançant actuacions musicals. Una demanda que ja ha començat a complir-se, recentment amb la primera discomòbil que es va organitzar per al Festival d’Arts Escèniques. Els joves també van demandar la remodelació d’alguns espais esportius, així com augmentar les propostes d’oci i naturalesa, així com les accions orientatives en matèria d’educació i orientació laboral.

Tant les propostes del primer fòrum com d’aquest segon continuen enriquint les conclusions de l’estudi dut a terme per Moreno, que durant l’any passat va estar recollint l’opinió, a través d’entrevistes, de 350 joves d’entre 11 i 30 anys, així com a més de 40 associacions i agents locals implicats amb la joventut.

Associar-se

De nou l’alcalde de Pego com l’edil de Joventut van tornar a incidir en la importància d’augmentar la implicació dels joves a través de l’associacionisme, “és fonamental per a poder coordinar-se millor. Aquest equip de govern intenta ajudar a millorar la vida dels seus veïns i veïnes i es treballem agafats de la mà, sempre tindrem millors resultats”. Segons Tamarit, amb aquest dos fòrums “s’ha aconseguit tornar la veu a 60 joves capdavanters i pro-actius, amb ganes de treballar en l’adaptació del municipi a les demandes i necessitats del jovent”.

 

Publicat en: