noticies noticies

Pego rep més de mig milió d’euros per a renovar tot l’enllumenat del municipi

Les ajudes, de 474.940 euros i 174.000 euros, provenen de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE) i de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE)

El consistori ja ha millorat, a través de diferents subvencions 1.291 farols, amb el que s’ha aconseguit reduir la despesa econòmica en un 57% en els últims sis anys

L’Ajuntament de Pego rebrà un total de 648.940 euros per a renovar part de l’enllumenat del municipi. Es tracta de dues subvencions destinades a la instal·lació de lluminàries de més rendiment i menor potència, amb les quals reduir així la despesa en energia.

La primera de les dues subvencions, d’Economia Baixa en Carboni en Entitats Locals, per un import de 474.940 euros; la concedeix l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE) a través del Fons Europeu. L’objectiu és substituir 542 lluminàries. Un altre xicotet percentatge d’aquesta important renovació de l’enllumenat públic (els 174.000 euros) és finançada pe l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE). Muntant amb el qual es milloraran 348 farols.

Les lluminàries se substituiran per noves de tecnologia LED que disposaran reducció de nivell d’il·luminació mitjançant equip multinivell per a ajustar-la segons els diferents horaris nocturns i els diferents tipus de vies.

A més se substituirà el cablejat existent que es troba en mal estat i s’instal·larà cablejat nou per a realitzar unificacions entre instal·lacions que es troben pròximes. També s’adequaran els 18 quadres de comandament dels quals disposa Pego. “L’objectiu és reduir el cost de la potència contractada i millorar així el control de les instal·lacions i la seua facturació”, explica l’edil d’Urbanisme, Laura Castellà.

De fet, el consistori ja ha renovat en els últims anys 1.291 fanals de les 2.181 amb les quals compta el municipi pegolí. Ho ha fet també a través de diferents subvencions procedents de l’IVACE des del 2017 fins al passat 2021. La primera d’elles, en 2017, va ascendir a 150.000 euros amb els quals es van renovar 328 lluminàries. L’any següent, en 2018 la quantia econòmica va ser de 102.500 euros, que es van destinar a millorar 230 fanals. En 2019 es van renovar 228 lluminàries amb un import de 150.000 euros, mentre que en el 2020 van ser 272 amb una ajuda econòmica de 150.000 euros. L’any passat, en 2021, es va obtindre una subvenció de 150.000 euros i es van poder canviar 233 fanals més.

Una vegada finalitze tot el procés de renovació de les 2.181 lluminàries del municipi, es disminuirà la potència de 355,6 KW a 92,53 KW, i s’aconseguirà un estalvi energètic estimat del 81%. En l’apartat econòmic. També és notable l’estalvi en l’apartat econòmic. En aquests sis anys d’intervencions s’ha estalviat un 57% en la factura de la llum. S’ha aconseguit baixar de 219.233,10 euros (l’any 2015) a 93.554,21 euros en 2021. “Cal recordar que encara falta canviar un percentatge important de les lluminàries, per la qual cosa l’estalvi encara serà major una vegada finalitzada tota la renovació”, apunta la regidor d’Urbanisme.

Una vegada aconseguit, “serem un poble més compromés amb el medi ambient, augmentant l’eficiència i sostenibilitat, línies que aquest equip de govern sempre s’ha marcat com a ruta a seguir”, conclou Castellà.

 

Publicat en: