noticies noticies

Pego dona la volta al món amb el Festival d’Arts Escèniques

La tercera edició de la pedra angular del Carnestoltes pegolí homenatja la primera volta al món de Magallanes i Elcano de la qual es compleix mig segle

Més de 200 artistes, molts d’ells veïns i veïnes de la localitat, participen de manera activa en els set escenaris repartits pels carrers cèntrics del municipi

Febrer és sinònim de Carnestoltes, especialment a Pego, on es viu aquesta festa amb especial entusiasme pels veïns i veïnes. I l’espectacle, per tercer any consecutiu arribarà de la mà del Festival d’Arts Escèniques (dissabte que ve 18 de febrer), l’aposta de l’executiu local per a renovar i millorar el Carnestoltes, conjugant-la amb la tradició que ha fet que Pego se situara en el mapa durant anys.

Així doncs el plat fort serà el Festival d’Arts Escèniques, una proposta amb la qual es visten els carrers de gala i transporta a veïns i veïnes, i també a visitants a altres racons del planeta o èpoques passades. Per a aquesta tercera edició, s’ha optat per la temàtica de la ‘volta al món’, amb el qual es fa l’ullet al cinqué centenari de la primera volta al globus terraqüi protagonitzat per Elcano i Magallanes. Una proposta que dirigirà, un any més, el coreògraf pegolí Marc Pons.

A les 19 hores s’iniciarà l’espectacle en la Plaça de l’Ajuntament, on estarà situat un dels set escenaris dedicats algun racó conegut del planeta (l’Índia, el continent africà o la Xina seran alguns d’ells). Com en anys anteriors, veïns i veïnes, així com visitants, podran realitzar el recorregut pels diferents decorats amb diferents temàtiques situats als carrers Ecce Homo, Capità Cendra, Sant Jaume, Sant Agustí i l’últim d’ells, al Pla de la Font.

En aquests set punts estratègics hi haurà espectacles musicals, de manera ininterrompuda, fins a les 22 hores. En ells participaran més de 200 artistes, molts dels quals seran veïns de la localitat pertanyents a acadèmies de ball o diferents associacions culturals locals.

El colofó final d’aquesta tercera edició del Festival d’Arts Escèniques tindrà lloc a les 22 hores en l’últim dels escenaris (el del Pla de la Font) on es congregaran la majoria dels artistes participants per a protagonitzar el “show final” i donar pas a la segona part del Carnestoltes de Pego, la més tradicional i coneguda.

De fet, després d’aquest últim espectacle, arrancarà la música, al Pla de la Font, a càrrec del dj pegolí Pablo Alemany. Serà, especialment a partir d’aquest moment quan els pegolins, pegolines i visitants isquen als carrers amb les seues originals disfresses a viure una altra nit especial.

La música al Pla de la Font seguirà fins a les 00.30 hores. Uns minuts abans hauran començat altres dos espectacles musicals, un en la Plaça del Mercat, a càrrec de l’orquestra ‘Pato’, també amb un cantant pegolí entre les seues files. El segon punt de festa se situarà en la Plaça Antic Regne de València, on la música la posaran dj’s com Álex Femenia, Javi Boss, Eleazar o Mitch Van Staveren, entre altres.

Festa per als més xicotets i prèvia en el Bullent

El nou format de Carnestoltes que conjuga tradició i nous espectacles no serà l’únic plat fort d’aquesta festa tan arrelada a Pego. De fet, per a aconseguir aqueix arrelament, s’ha de viure la festa des de xicotets, per la qual cosa el matí del dissabte 18 estarà dedicada als xiquets i xiquetes.

Xicotets i xicotetes realitzaran un recorregut per alguns dels carrers del municipi disfressats amb els seus millors gal·les. El trajecte finalitzarà en la plaça Maria Cambrils, on tindrà lloc un espectacle protagonitzat per Dani Miquel.

Però la tradició mana a Pego arrancar les tres setmanes de Carnestoltes desafiant les gèlides aigües del Bullent, en la tradicional Baixà del Riu. Aquest únic espectacle festiu té lloc una setmana abans, enguany el dissabte 11 de febrer; en el llit del riu que travessa la Marjal de Pego-Oliva. Els participants d’aquesta atípica carrera han de recórrer el riu disfressats (si ho desitgen) i pujats en una barca que ells mateixos han de confeccionar ells mateixos amb materials reutilitzables i que no danyen el medi ambient. Com en passades edicions, hi haurà premi per a l’embarcació més original, la més sostenible i la que més residus retire de l’aigua.

Pinyata, el colofó

El colofó final de la trilogia de Carnestoltes és la Pinyata o Enterrament de la Sardina. Festa que tradicionalment commemora l’arribada de la Quaresma i que per la seua energia i eufòria, és una de les més volgudes pels pegolins i pegolines. La festa comença amb una desfilada de taüts al qual acompanyen comitives de duel i música. Recorren els carrers del municipi fins al Pla de la Font, on es cremen els taüts. Posteriorment el municipi s’ompli de llum i màgia amb el *correfocs, que precedeix a una altra nit de festa amb música.

 

Publicat en: