noticies noticies

Joaqui Lull Bordes, premi Jo Dona 2023

El consistori reconeix la trajectòria professional d’aquesta fotògrafa, “pionera en una professió on les dones eren una minoria”

El premi ‘Jo Dona 2023’ ja té propietària, es tracta de Joaqui Lull Bordes, fotògrafa professional des de 1986, qui sempre ha exercit la seua feina a Pego. “Es tracta d’una pionera, qui va obrir portes a les dones en una època i en un món, el de la fotografia, en el qual la major part dels que l’exercien eren homes”, explica la regidora d’Igualtat, Merxe Bolta.

Joaqui Lull es va endinsar en el món de la fotografia i el vídeo l’any 1986, de la mà de la seua parella, al negoci ubicat a Pego. Lull dedicava part del seu treball a la càmera de vídeo realitzant reportatges socials, tasca que inusualment feia una dona en aquella època, “les càmeres pesaven molt”, apunta la premiada. Tan ‘estrany’ era veure treballar a la càmera a una dona que els comentaris en aquella època eren habituals, “sempre hi havia alguna xarrada al respecte com que no podia en la càmera”. Tot i això, Joaqui assegura que al llarg de la seua carrera professional, mai ha notat cap discriminació, “molts dels comentaris eren sempre positius”. Remarca, a més, que els temps han canviat, “per sort ara les dones ja tenen molta més presència al món de la fotografia, especialment la d’estudi i maternitat, on el 80% dedicades a aquestes especialitats són dones”.

El seu bon fer amb la càmera va cridar l’atenció de la televisió valenciana, Canal 9, qui en aquells anys volia ‘fitxar’ a la seua plantilla més dones, “vingueren a buscar-me, tot i que era una proposta molt bona, vaig desestimar l’oferta perquè preferia apostar pel negoci que tenia amb Manolo”.

Des dels seus inicis, Joaqui sempre ha tractat d’estar a l’última a nivell de formació, entre altres títols, compta amb un postgrau d’Imatge Digital a la Universitat de València. “Cal estar actualitzats i formats per a poder donar els millors resultats als clients”. Per a Joaqui, aquest guardó “és un honor. Dona molta alegria que reconeguen la teua feina. Però, d’altra banda, tant de bo no fora necessari aquest tipus de reconeixements”.

“Joaqui és una gran artista, l’ànima de ‘Manolo Fotógrafo’. Ha estat una pionera qui ha obert camí a moltes dones i crec que és necessari reconéixer-ho, així com la impecable trajectòria professional”, apunta Bolta.

Nova exposició

Amb una dilatada carrera a l’esquena, Joaqui és ja un referent per a les noves generacions en el món de la fotografia, tal com ho foren per a ella figures Mary Guillem, premi Goya de la Fotografia; o la reconeguda fotoperiodista Dorothea Lange, a qui Lull dedica, la seua pròxima exposició, titulant-la amb el seu nom. Es tracta d’una mostra composta per 20 fotografies en les quals apareixen 37 dones, “són dones del poble, que tot i les diferències d’edat, de professió, són dones empoderades”. Aquesta nova exposició, la segona edició d’aquesta sèrie, s’inaugurarà el 3 de març a la Casa de Cultura.

 

Publicat en: