noticies noticies

Pego digitalitza un mapa del municipi que es va fer amb fotos aèries en la dècada dels 50

El document es pot consultar de manera online i pot ajudar a resoldre problemes urbanístics

Un vol al passat. L’Ajuntament de Pego ha dut a terme un projecte de digitalització d’un mapa del municipi que es va fer a través de preses aèries en la dècada dels 50. Es tracta d’un treball minuciós de georreferenciació per a generar un mosaic a partir de l’escaneig de 119 taules del mapa de la localitat pegolina preses en un vol realitzat, segons creuen els tècnics, l’any 52. Un document que no fins hui no apareixia en cap web oficial de cartografia.

La comesa s’ha dut a terme, durant sis mesos, entre el departament d’Urbanisme de l’Ajuntament de Pego i l’empresa especialitzada GeoNet. El primer pas es va fer en el consistori. Les tècniques encarregades del projecte va comparar el mapa, dividit en les 119 tabletes, amb uns altres de referència, els de 1945 i 1956, confeccionats a través de dos vols amb aeronaus americanes. No coincidia amb cap dels dos, “es pot veure l’evolució urbanística entre els tres i després d’acarar diverses zones del terme municipal, es va determinar que aquest mapa es va fer entre el 45 i el 56, creguem que del 52”, apunten des del departament d’Urbanisme.

Les 119 fulles es van digitalitzar a l’Ajuntament, “amb aquest pas ja es podria realitzar una consulta del mapa, encara que taula a taula, no de manera global, per la qual cosa es va decidir anar un pas més enllà”. Es va contractar una empresa especialitzada perquè georreferenciara aquest mapa, sota el sistema de coordenades oficials d’Espanya.

Entre altres funcions, es va treballar el balanç de color, es va esborrar la informació marginal de les fulles i informació duplicada per a fulles contigües mantenint les dimensions originals. “Els mapes estaven confeccionats amb projeccions còniques i perquè qualsevol persona poguera accedir i utilitzar les mesures, era necessari passar-ho a projecció ortogonal. Ara es pot consultar el mapa al complet a través de format .ECW”. S’ha generat un servei WNS (servidor de mapes) amb tota aquesta informació amb la url: https://mapservice.geonet.es/ayto_pego/wms? “, explica la tècnica.

Aquest mapa històric està a l’abast de tota aquella persona que vulga realitzar una consulta. Es pot accedir a aquest document, de manera directa a través de la pàgina web: https://geoportaldiputacion.geonet.es/. Es preveu, a més, la realització de portals per als municipis de menys de 20.000 habitants. Quan Pego compte amb aquest portal, es podrà descarregar tota la informació des d’aquest punt electrònic. “Aquest mapa serveix per a poder recopilar informació històrica, comparar l’evolució urbanística i solucionar problemes derivats de propietat, de cadastre, urbanístics, entre altres”.

 

Publicat en: