noticies noticies

Pego celebra el Consell Agrari en el qual participen dones per primera vegada

“És un pas més per a aconseguir la igualtat”. El Consell Agrari municipal de Pego va obrir esta setmana (dilluns passat) la nova legislatura amb la qual es continuen fent passos pel camí cap a la igualtat. Per primera vegada este òrgan consultiu compta amb dones entre els seus membres actius (fins a la data tan sols havien format part del Consell les representants dels partits polítics).

Es tracta de Mila Oncina, que en el Consell representa a la Cooperativa de Pego i Teresa Morell Frau, ex gerent de la Cooperativa de Pego i amb anys d’experiència en el sector i que ostentará un càrrec honorífic. “És un primer pas cap a la igualtat, perquè les dones tenim molt a dir en l’agricultura del nostre municipi”, va remarcar la regidor de Transició Ecològica, Laura Castellà, qui ostentarà en esta legislatura la vicepresidència del Consell. Castellà va remarcar la necessitat de “comptar amb més dones, sempre han sigut invisibilitzades malgrat haver tingut i continuar tenint papers importants en el sector”.

L’alcalde Enrique Moll ostentarà el càrrec de president, mentre que un regidor de cada partit de la corporació municipal (Juan José Arbona pel PSPV, Àngel Oltra, per Compromís i Javier Gascó pel Partit Popular) seran vocals. La resta del Consell estarà format per José Pastor Bolufer (president de la Cooperativa de Pego), Fernando Cardona Sendra, com a representant de AVA, Llorenç Seguí, representant de la SAT Bullentó, Carlos Garcia Pons, representant de la Unió de Llauradors, Juan Bautista Ferrer Bay, Fernando Company Sendra i Juan Carlos Cloquell Ferrándiz, representants del sector agrícola; Ximo Pérez Company, Andreu Siscar Durbà i Paco Moll Sanchis, com a empresaris del sector agrícola; Àngel Sastre Pons (assessor en plantacions i cures dels arbres) i Eduardo Franqueza Millet, que ostentarà el segon càrrec honorífic en el Consell.

El nou Consell va posar ja en la seua primera sessió diversos punts sobre la taula que marcaran la legislatura. Un d’ells va ser la preocupació del sector agrícola per la proliferació “desmesurada” de senglars en el terme municipal de Pego. “Estem tots d’acord que són un greu problema per a les nostres collites perquè entren en els camps i destrossen els cultius; i a més són un seriós problema per a conductors i conductores, perquè sabem que han provocat molts accidents de trànsit”, van matisar.

Per tot això, van acordar, de manera unànime, sol·licitar a la Conselleria d’Agricultura, Ganaderia i Pesca ajudes “de qualsevol sentit, ja siguen econòmiques, com a materials, i fins i tot plans per a poder reduir la població d’esta espècie”.

Camps sense treballar

Este punt, el de la forta presència de senglars, es va relacionar estretament amb “un altre creixent problema”, l’augment dels camps o parcel·les agrícoles sense treballar. “Cada vegada són més, dona la sensació que la gent no vol ocupar-se de les seues parcel·les, siga perquè no són rendibles o perquè no els interessa, per consegüent no es treballen i es converteixen en el perfecte amagatall on es resguarden els senglars”. Els membres del Consell també es van emplaçar a buscar solucions per a intentar revertir la situació.

En esta primera sessió es va informar de la dimissió del president de la Junta Rectora del Parc Natural, “estem a l’espera de la nova elecció”, va indicar l’alcalde Enrique Moll; i es va donar a conéixer el projecte de millora i augment d’espais verds impulsat per l’Ajuntament de Pego i que compta amb la direcció d’Àngel Sendra Pons, expert en la matèria, qui va explicar els detalls d’esta actuació durant la sessió.

 

Publicat en: