noticies noticies

Més de 300 persones participaran en el Festival d’Arts Escèniques

Aquesta edició comptarà amb set escenaris repartits per un recorregut que s’iniciarà en la plaça de l’Ajuntament fins al Pla de la Font

La trilogia de Carnestoltes de Pego arranca aquest cap de setmana amb el pregó i la Baixà del Riu Bullent

Arriba febrer i Pego s’embarca en el seu Carnestoltes, un dels més coneguts de la Comunitat Valenciana. Com tota bona història, el Carnestoltes de Pego es compta en tres parts i la primera d’elles arriba aquest cap de setmana.

El tret d’eixida serà aquest divendres a les 19.30 hores amb el Pregó de Carnestoltes, una cita en la qual s’avancen xicotets detalls del que es podrà veure el dissabte següent en el Festival d’Arts Escèniques i en el qual la protagonista serà Mari Carmen Cambrils, pegolina encarregada d’anunciar l’arribada de les festes carnavalesques al nostre municipi. Cambrils ha participat en la confecció de dos projectes audiovisuals que han sigut guardonats amb premis Goya. A més un altre dels projectes en el qual ha participat està nominat als Oscar.

Aquesta cita, la del pregó, està organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Pego i l’associació cultural Atzaïla i arrancarà amb una cercavila, que protagonitzarà el grup l’Estranya Teatre, en la Plaça del Mercat i finalitzarà en la Plaça de l’Ajuntament, on hi haurà un xicotet espectacle i en el qual Cambrils farà el seu pregó.

L’endemà, el dissabte 3 de febrer, la primera parada de la trilogia carnavalesca pegolina, la Baixà del Riu Bullent. Una peculiar carrera pel Bullent, en la qual els participants, habitualment disfressats, han de recórrer el riu sobre barques que confeccionen ells mateixos amb materials que es puguen reciclar i no danyen el medi ambient.

La segona part de la trilogia tindrà lloc el dissabte 10 de febrer, amb la celebració del Carnestoltes, el plat fort. La jornada arrancarà amb la desfilada infantil, que tindrà lloc a les 11 del matí. Enguany el recorregut començarà en la Plaça Maria Cambrils i finalitzarà en la Plaça del Mercat. En aquesta ubicació, després de la desfilada, hi haurà un espectacle musical i jocs per als més xicotets i xicotetes.

Ja a la vesprada, a les 19 hores arrancarà el Festival d’Arts Escèniques. “Enguany la temàtica escollida per a ambientar tot el festival és la de ‘Contes Infantils’”, ha explicat la regidora de Festes, Anna Llopis. L’edil ha explicat que tornarà a comptar-se amb set grans escenaris i la participació de més de 300 persones que estaran actuant sense interrupció durant tres hores”.

Per a Llopis el Festival d’Arts Escèniques “és una cita per a tota la família, per això hem apel·lat a aquest concepte en la campanya prèvia que estem realitzant conjuntament amb Plus Media”. L’edil ha explicat que s’ha recorregut a una família pegolina perquè protagonitzara la cartelleria, “el Carnestoltes és per a gaudir-ho en família i amics, a més el pas del temps ha fet que diverses generacions d’una mateixa família puguen tindre aquesta estima per la festa, com succeeix amb les tres protagonistes, mare, filla i neta”.

Llopis també ha recalcat la importància de les persones que treballen en l’apartat de maquillatge, “són una part fonamental de moltes de les disfresses i volíem reconéixer la seua importància en els cartells, per això les tres protagonistes porten maquillatges artístics en els seus cossos”.

Quant al format dels cartells, “són tres llibres, concorde a la temàtica escollida per a enguany, ‘contes infantils’. A més les bones històries quasi sempre es conten en tres parts, com succeeix amb les festes de carnestoltes a Pego, que comença amb la Baixà del Riu, segueix amb el Carnestoltes-Festival d’Arts Escèniques i finalitza amb la Pinyata”.

Respecte a l’horari, l’edil ha remarcat que el Festival estarà en funcionament des de les 19 fins passades les 22 hores, “un poc més de tres hores, per la qual cosa no és necessari que tots anem a veure les actuacions a les 19 hores, si ho fem de manera escalonada podrem evitar aglomeracions”. El recorregut d’aquest Festival s’iniciarà en la Plaça de l’Ajuntament a través de sis escenaris de conte i fantasia. El final d’aquest recorregut serà en el seté escenari, situat al Pla de la Font.

Després del Festival d’Arts Escèniques, Pego continuarà gaudint de la festa amb el tradicional Carnestoltes. La gent, disfressada, continuarà ballant al ritme de la música en dos punts neuràlgics, en la Plaça de l’Antic Regne de València hi haurà una macro discomòbil, mentre que en la Plaça del Mercat el ritme el posaran l’Orquestra La Flama i Santi Bertomeu. Tot això arrancarà a partir de les 23 hores fins a la matinada.

Com és habitual, la Pinyata tancarà aquesta trilogia. Serà el dissabte 17 de febrer. Els carrers es tinyen de negre per a enterrar la sardina, per a acomiadar-se de la festa de Carnestoltes. A les 00 hores començarà, des de la Plaça de l’Ajuntament, la desfilada en el qual participen desenes de veïns i veïnes disfressats de dol, amb carrosses i taüts, preparats per a aquest peculiar enterrament.

A les 2 de la matinada els carrers s’ompliran de color amb el tradicional correfoc, que correrà càrrec de la colla Dimonis Rafolins. “La Pinyata és la festa que més gaudeixen els pegolins i pegolines”, remarca la regidora.

Llopis ha remarcat també que durant la celebració del Carnestoltes i la Pinyata hi haurà punts violeta “per a conscienciar i evitar que les dones se senten violentades durant la festa”. A més, ha incidit en l’apartat de seguretat, “comptarem amb agents de la Policia Local, de la Guàrdia Civil, membres d’Acció Urgent i d’una empresa de seguretat privada, tot perquè siguen dues nits de festa amb total seguretat per a tots i totes”.

L’edil ha volgut finalitzar la roda de premsa agraint a totes les persones que participen de manera activa en aquestes festes i “que fan possible que siguen tan meravelloses, especialment a Marc Pons, qui està en la direcció del Festival d’Arts Escèniques”.

 

Publicat en: