noticies noticies

Tere Morell Frau, premi Jo Dona 2024

El guardó reconeix la seua carrera professional en el sector agrícola i el seu treball per fomentar la igualtat d’oportunitats en el món laboral

L’Ajuntament de Pego publica la primera edició de la revista ‘Les Sorts Púrpures’ creada per a la celebració del 8M

Tere Morell Frau rebrà el pròxim mes de març el premi Jo Dona 2024, guardó que reconeix anualment a Pego la trajectòria d’una dona del municipi. Un premi que es concedeix per a reivindicar l’important paper de les dones en la societat actual, com el de Tere Morell, una dona que des dels anys 80 va emprendre la seua carrera professional per a, pocs anys després, ser una figura important en un sector, el món agrícola, pràcticament reservat als homes.

El bon fer i la dedicació de Morell feren que a poc a poc anara traçant la seva exitosa trajectòria professional. A principi dels 90 l’empresa va crear la secció hortofructícola amb una central i a Morell li proposaren ser la directora d’administració. Va acceptar: “mai m’he tancat una porta, no he sabut mai dir que no”, assegura.

Eixa voluntat de millorar en l’aspecte professional ha estat present sempre en Morell. El 2000 va ascendir al càrrec de gerent de la Cooperativa, la primera a aconseguir-ho a nivell nacional com a gerent d’una cooperativa agro alimentària.

Va ser la primera dona en formar part del Consell Rector d’Anecoop i la primera, també formar part del Consell d’Administració d’AgroMutua; també va ser vocal en la sectorial de cítrics de la Federació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana i en la sectorial de seccions de crèdit, aquesta última la va nomenar representant a Madrid de les cooperatives en l’apartat de crèdit.

Des de la gerència de Coopego i amb la complicitat del consell rector, Morell sempre ha treballat per la igualtat d’oportunitats. Una política que per a la guanyadora del premi Jo Dona 2024 no podia quedar en reflectida només en un paper. Per això va apostar per una verdadera política d’integració amb l’elaboració d’un Pla d’Igualtat on es buscava, entre d’altres, fomentar la igualtat de possibilitats en llocs de direcció i gestió com al Consell Rector, evitant discriminacions en el procés de selecció o activant mesures per tal de potenciar la igualtat salarial a l’empresa.

Morell també ha participat en activitats organitzades per Cooperatives Agro-alimentàries, tant en àmbit autonòmic com nacional, on es buscava impulsar mesures per a aconseguir la igualtat d’oportunitats. Destaca la participació en el projecte Integra l’any 2011, en jornades de debat organitzades per Cooperatives Agro-alimentàries o la seva implicació en el desenvolupament del conveni amb el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat realitzat entre 2013 i 2016. La de Morell sempre ha sigut una aposta per millorar les condicions laborals de les seves companyes i equiparar-les als dels seus companys.

Tot i que ja està retirada, Tere Morell segueix implicada en el sector agrícola i social del municipi. Actualment és membre del Consell Agrari Municipal i del Consell d’Usuaris del CEA.

Morell fa la vista enrere i assegura estar “satisfeta” per tot el que ha aconseguit en un món que sempre ha estat majoritàriament d’homes. Afirma que sempre ha estat respectada en el seu lloc de feina. Un tracte rebut fruit del treball constant i de no tancar-se mai cap porta. I és aquest el consell que dona per les joves que estan forjant-se una carrera professional, “mai s’han de tancar les portes, si tenen objectius clars, han d’anar per ells, per aconseguir allò que volen”.

“És un honor poder entregar el premi Jo Dona a una persona com Tere Morell, qui ha estat implicada en un sector econòmic tan important per a Pego com l’agrícola. Una dona que sempre ha hagut de treballar molt per arribar on ha arribat, qui ha hagut de demostrar sempre la seva valia en un món, l’agrícola, que històricament ha estat d’homes. Però gràcies a dones com Tere, aquestes diferències han anat reduint-se. Tere ha sigut una de les dones que ha obert el camí a moltes altres per tal d’aconseguir una societat millor. I per això sempre li estarem agraïdes”, apunta la regidora d’Igualtat, Paula Orihuel.

Programació 8M

L’entrega del premi Jo Dona 2024 serà el plat principal en una programació especial al voltant del 8M que ha preparat l’Ajuntament de Pego, conjuntament amb diferents associacions i entitats locals.

El calendari d’activitats s’inicia el divendres 23 de febrer amb l’arribada de la Torxa per a la Igualtat a l’IES Enric Valor, procedent de Pedreguer. La torxa estarà a Pego fins al 27 de febrer, quan partirà cap a Gata de Gorgos.

El 3 de març, a les 10 hores tindrà lloc la ja tradicional Caminada per la dona, amb inici i final al Pla de la Font. Mentre que el Dia de la Dona, el 8 de març, està programada una concentració a la Plaça Maria Cambrils, on es llegirà un manifest i es farà entrega del premi del concurs literari que s’ha realitzat entre els xiquets i xiquetes del municipi.

Ja el 9 de març, a les 11 del matí, tindrà lloc un contacontes a la biblioteca Carmen Alemany Bay. A les 12.30 hores es celebrarà l’acte central de la programació, l’entrega del premi Jo Dona 2024 a Tere Morell, a la Casa de Cultura. En aquest mateix acte es presentarà la primera edició de la revista ‘Les Sorts Púrpures’, un projecte creat en commemoració del 8M per donar veu a les dones. Aquesta primera edició recollirà, entre d’altres, entrevistes a la guanyadora del premi Jo Dona 2023, així com de dones relacionades en el món empresarial del municipi.

Una altra de les cites està programada pel 12 de març, amb l’inici de l’exposició ‘Cartes a les dones de les nostres vides’, una iniciativa promoguda pel Museu d’Art Contemporani, espai on tindrà lloc aquesta exposició, i el departament d’Infojove.

La programació al voltant del 8M finalitzarà el 23 de març amb la celebració d’un monòleg, ‘Massa per a la carabassa’, a la biblioteca municipal Carmen Alemany Bay. “Es tracta d’una programació variada amb la qual intentem fer partícips a diferents generacions del nostre municipi, per tal de conscienciar a majors, menuts i menudes de la necessitat de seguir treballant per la igualtat entre homes i dones”, remarca la regidora.

 

Publicat en: